Cynk w diecie sportowej

Cynk jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w śladowych ilościach. Mimo tego, jego niedobory mogą przynieść poważne skutki, ponieważ pełni on wiele funkcji. Cynk uczestniczy w wielu ważnych procesach, takich jak synteza białek, czy wytwarzanie insuliny. Jest odpowiedzialny również za kurczliwość mięśni, a jego odpowiedni poziom pozwala utrzymać prawidłową gęstość kości. Wpływa na działanie układu odpornościowego i sprawność intelektualną, szczególnie u starszych osób. Wspomaga utrzymywanie zalecanego poziomu witaminy A. Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku to: obniżenie apetytu, niższe niż dotychczas libido, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, suchość w ustach, podatność na infekcje. Zaleca się spożywanie codziennie 4-15 mg cynku. Naturalnie występuje on w małżach, wątrobie wieprzowej, fasoli. Wchłanianie cynku może być utrudnione u osób, które piją alkohol, spożywają duże ilości cukru, są wegetarianami oraz sportowcami. Zaleca się wtedy suplementowanie cynku w postaci tabletek.