Czy warto pić tran?

Lecznicze właściwości oleju otrzymywanego z ryb dorszowatych odkryto dopiero w latach 60. ubiegłego wieku. To wtedy naukowcy zdali sobie sprawę z tego, że zawiera on duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i wpływa pozytywnie na odporność organizmu, a także wspomaga prawidłową prace mózgu. Tran produkowany jest z wątroby dorsza atlantyckiego, a także z innych ryb dorszowatych. Zawiera wyjątkowo korzystną kompozycję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także witamin D i A. Praktycznie każdy powinien odczuć pozytywny wpływ tego suplementu na zdrowie. Jest szczególnie polecany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, a także osobom osłabionym i prowadzącym stresujący styl życia. Tran jest bogatym źródłem witaminy D, która sprzyja prawidłowemu wchłanianiu wapnia i fosforu, dlatego ma kluczowe znaczenie dla rozwoju kości i zębów. Jest zalecany dzieciom w okresie intensywnego rozwoju, a także w profilaktyce krzywicy. U osób starszych może również stanowić element profilaktyki osteoporozy.