Freeganizm – sposób na walkę z marnowaniem żywności

Codziennie na całym świecie marnowane są tony żywności. Najczęstszym powodem wyrzucania przeterminowanego jedzenia są kompulsywne zakupy. Idąc głodnym do sklepu, kupujemy więcej nie tylko niż potrzebujemy, ale przede wszystkim więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. W rezultacie żywność zalega w lodówce, a po upływie daty ważności ląduje w koszu. Jako sprzeciw wobec marnowania jedzenie powstał freeganizm. Kontenerowcy, jak często nazywani są freeganie, najczęściej zdobywają pożywienie przeszukując przysklepowe śmietniki. Jedzenie, które na nich ląduje jest przeważnie przeterminowane o dzień lub dwa. Według przepisów prawa nie może być już sprzedawane, co nie znaczy że jest trujące. Freeganie zapewniają, że produkty spożywcze mają datę przydatności do spożycia określaną na wyrost. Przysklepowe kontenery to nie tylko miejsce, gdzie można znaleźć jogurty serki czy inne gotowe produkty. Równie często wyrzucane są owoce i warzywa, które mają nieatrakcyjny wygląd, są z jednej strony obite. Pomimo złego wyglądu nie tracą one wartości odżywczych i spokojnie można je zjeść.