Kakao jako superfood

Czekolada ma w sobie coś, co sprawia, że nie jest zwykłym jedzeniem. Każde badanie, któremu poddaje się czekoladę, prowadzi w gruncie rzeczy do bardzo podobnych wniosków. Wszelkie korzystne działanie, jakie można dostrzec po jej spożyciu, wynika z obecności ziarna kakaowca. Jest to najlepszy z możliwych naturalny składnik energetyczny, który – ku zdumieniu niektórych – pomaga schudnąć. Ziarna kakaowca przede wszystkim jednak wspierają pracę naszego serca i układu krążenia. Tendencje do poprawiania nastroju doskonale znane są wszystkim, którzy w chwilach trudnych emocjonalnie sięgają po słodkie pocieszenie. Kakaowiec rzeczywiście, dzięki korzystnemu wpływowi na organizm, pozwala przywrócić naturalną równowagę emocjonalną. Najlepiej sięgać po czekoladę jak najbardziej naturalną, ponieważ to surowe ziarno kakaowca ma wiele minerałów, które w toku przetwarzania tracą swoją moc, a tym samym i właściwości. W surowym ziarnie znajdziemy także przeciwutleniacze, magnez, żelazo, chrom czy mangan.