Wpływ cukru na organizm

Jedzenie słodyczy i innych produktów zawierających duże ilości cukru prowadzi do utraty wapnia, fosforu, chromu, magnezu i witaminy B. Niedobory ważnych mikroelementów spowodowane przez dietę bogatą w cukier skutkują zaburzeniami procesów biochemicznych, np. wpływają niekorzystnie na działanie enzymów. Te zaburzenia mogą następnie prowadzić do stopniowego rozwoju poważnych poważnych problemów takich jak, np. podniesienie ciśnienia krwi, chroniczne infekcje, osteoporoza i wiele innych. Niedobory wapnia i fosforu mają niekorzystny wpływ na układ kostny i zwiększają ryzyko rozwoju osteoporozy. Cukier mocno zakwasza, czyli powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej. Kiedy w krwi brakuje alkalicznych minerałów, organizm pobiera je z organów, w tym wapń z kości. Za rozwój próchnicy odpowiadają bakterie, które rozkładają cukry i produkują kwasy organiczne. Kwasy obniżają pH w jamie ustnej, co powoduje demineralizację szkliwa, czyli wypłukiwanie jonów wapnia i rozwój bakterii niszczących szkliwo.