Domowe batoniki musli

Batoniki musli, które są dostępne w sklepach bardzo często tylko udają zdrowe przekąski. Z reguły zamiast zdrowych składników znajdziemy w nich tony cukru i tłuszczu. Na szczęście przygotowanie batoników musli w domu nie jest żadnym problemem. Najczęściej można je przechowywać w puszce dość długo i nie tracą nic ze swojej wartości. Przygotowuje się je szybko i bez problemu. Receptura nie wymaga żadnych wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy wymieszać szklankę płatków owsianych górskich i szklankę płatków żytnich, dodać garść otrębów, łyżkę miodu lub zdrowego zamiennika cukru (ksylitol, stewia), nieco ulubionych bakalii i zalać całość puszką skondensowanego mleka. Aby struktura była lepsza, wmieszamy w całość nieco domowego dżemu, musu owocowego lub startych na tarce owoców. Jednolitą masę wyłożyć należy na blachę wyłożoną papierem i piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Po ostudzeniu kroimy masę na batoniki. Przestudzenie jest konieczne, aby batony nie rozpadały się. Można polać je czekoladą, ale nie jest to konieczne.