Herbata czerwona

Czasami reklamowana jest jako zabójca tłuszczu. Nie jest to wyłącznie czysty marketing, ponieważ herbata czerwona regularnie włączana do naszej diety wpływa na spadek masy ciała. Nie oznacza to jednak, że jest cudownym lekiem, który zastąpić może racjonalną dietę i wysiłek fizyczny. Jej działanie polega przede wszystkim na naturalnym pobudzaniu procesów trawiennych, wsparciu pracy wątroby i ułatwianiu trawienia poprzez odtruwanie organizmu. To działanie odtruwające widać również przy łączeniu herbaty czerwonej z alkoholem. Napar Pu Ehr potrafi stosunkowo szybko obniżyć poziom alkoholu w krwi. Niektórzy mówią, że może to być nawet 0,40 promila w ciągu dwóch-trzech godzin. Nie oznacza to oczywiście, że wypicie szklanki czerwonego napoju predestynuje nas do wsiadania za kierownicę po alkoholu. Herbata czerwona może być parzona trzykrotnie wodą o temperaturze nieco niższej niż wrzątek – około 90 stopni. Czas parzenia wynosi 3 minuty – tyle wystarczy, by zachować pełnię jej właściwości. Herbaty czerwonej nie powinno się słodzić.