Kokos – źródło życia

Kokos jest jedną z bardziej wszechstronnych roślin na naszej planecie. Miąższ kokosa, woda, śmietanka kokosowa i olej to produkty o doskonałym działaniu. Sam kokos stanowi naturalny filtr wody, ponieważ w skorupie orzecha zachodzi filtracja o prędkości litra wody na każde 8-9 miesięcy. Ta woda, przechodząca przez ogromne ilości oczyszczających włókien, stanowi naturalny napój elektrolityczny. Składem przypomina skład ludzkiego osocza, co sprawia, że w budowanych naprędce szpitalach wykorzystywana była do transfuzji. Kokos wyróżnia się także zdolnościami regenerowania uszkodzonych tkanek, powstrzymują procesy utleniania, dzięki czemu są stosowane w stanach rekonwalescencji i do leczenia ran. Jako żywność i lekarstwo wykorzystuje się także śmietankę i olej kokosowy. Produkty kokosowe wspomagają procesy trawienia, łagodzą objawy hipoglikemii i obniżają poziom cukru we krwi, zawierają także cenne kwasy tłuszczowe i silnie przeciwutleniacze. Mówi się, że pochodne kokosa pomagają również regulować naszą gospodarkę hormonalną.