Ksylitol zamiast cukru

Cukier jest dodawany do wielu różnych dań i produktów spożywczych, jednak jego spożycie w zbyt dużych ilościach ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlatego warto zastanowić się nad wykorzystaniem alternatywnych substancji słodzących. Jedną z nich jest ksylitol, czyli cukier brzozowy. Ksylitol to naturalna substancja, która charakteryzuje się stosunkowo niedużą zawartością kalorii i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu stosowanie cukru brzozowego jest polecane osobom walczącym z nadwagą, a także cukrzykom. Ksylitol wolno się wchłania, a jego metabolizm jest w zasadzie niezależny od insuliny. Z tego powodu indeks glikemiczny tej substancji jest znacznie niższy niż cukru. Oznacza to niższy poziom glukozy we krwi, dlatego korzystanie z cukru brzozowego jest polecane osobom, które mają zakłóconą tolerancję glukozy, a także cukrzykom. Wśród zalet ksylitolu znajduje się również pozytywny wpływ na zdrowie. Ta substancja doskonale wspomaga odchudzanie, dlatego poleca się ją osobom z nadwagą.