Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa to świetna propozycja na letnie dni. Wbrew pozorom jej kwaśny smak bardzo dobrze orzeźwia. Rabarbar zapewnia świetny kolor i smak. Podawany z lodem i plasterkiem cytryny jest doskonałym sposobem na przywitanie spragnionych gości. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy kilka łodyg, które obrane należy pokroić i zagotować. Następnie trzeba napój schodzić, a przed podaniem odpowiednio doprawić: cytryną lub cukrem (jeśli kwaśny smak jest zbyt mocny) i kostką lodu. Rabarbar poza świetnym, orzeźwiającym smakiem, ma wiele walorów zdrowotnych. Przede wszystkim rabarbar jest bogatym źródłem witaminy C. Co ciekawe jest to warzywo, a nie owoc, wobec czego osoby unikające fruktozy mogą spożywać go bez żadnego problemu. Posiada duża ilość błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych, takich jak potas, magnez i wapń. Ma tez właściwości antynowotworowe! Oprócz lemoniady świetnie nadaje się do sezonowych wypieków i przetworów, lub podany surowo jako przekąska na pikniku lub grillu.