Sezonowość warzyw i owoców

Jak podaje nowa piramida żywienia zaprezentowana niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia jako zalecenie dietetyczne dla Polaków, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Należy spożywać ich nie mniej niż pięć porcji każdego dnia. Na co należy zwrócić uwagę, aby wybierać produkty zdrowe oraz takie, które przy najbliższych zakupach nie zrujnują doszczętnie stanu budżetu domowego? Po pierwsze trzeba zdać sobie sprawę z tego, że warzywa i owoce to rośliny sezonowe. Oznacza to nie mniej ani więcej niż to, że występują jedynie przez określony czas w ciągu roku. I wtedy najlepiej jest je kupować. W sezonie ceny owoców i warzyw są bardzo niskie, a ponadto kupując produkt świeży mamy gwarancję tego, że nie zaszkodzi on naszemu zdrowiu. Poza sezonem lepiej wystrzegać się produktów importowanych z dalekich krajów. Raz, że ich cena jest zazwyczaj bardzo wysoka, a dwa, nie wiadomo w jakich warunkach były przechowywane i co działo się z nimi podczas transportu. W okresie zimowym, gdy brak jest na targowisku świeżych warzyw i owoców najlepiej jest sięgać po mrożonki.