Siła dzięki taurynie
- 384 Views
- Redaktor apollolighting.pl
- 18 maja 2019
- Porady dla bywalców siłowni
Tauryna to siarkowy aminokwas biogenny. Znajduje się ona przede wszystkim w zwierzęcych tkankach. U człowieka najwięcej jest jej w sercu, mózgu oraz mięśniach. Jakie produkty spożywcze są źródłem tauryny? Głównie indycze mięso, owoce morza (również ryby), soczewica, groch, mleko w proszku oraz słynne napoje energetyczne. Jakie jest jej działanie? Przede wszystkim tauryna zwiększa rozpuszczalność kwasów żółciowych, a także transportuje kreatynę do mięśni, dzięki czemu następuje rozwój tkanki mięśniowej i nie następuje rozpad mięśni. Oprócz tego tauryna wpływa na układ nerwowy, jest neuroprzekaźnikiem. Wspiera ona prawidłowy rozwój mózgu. Pomaga także rozluźnić mięśnie, przyspiesza ich regenerację. Ma także właściwości detoksykacyjne. Jakie dawki tauryny są wskazane? Na kilogram masy ciała powinno się przyjmować do 2 g tauryny, aczkolwiek 3 gramy również są jeszcze dopuszczalne. Skutki uboczne tauryny występują rzadko, ale nie mogą jej przyjmować kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.

- 6 kwietnia 2022
Łokieć golfisty
- 11 marca 2022
Jak uniknąć kontuzji?
- 12 lutego 2022
Skąd się biorą napady obżarstwa?
- 3 stycznia 2022
Łokieć golfisty
Jak uniknąć kontuzji?
Skąd się biorą napady obżarstwa?
Ile kcal ma banan?
Weekend nad jeziorem
Kosmetyki naturalne
Dlaczego warto mieć twister z linkami?
Kasza bulgur