Suszone owoce w diecie

Owoce to samo zdrowie chciałoby się powiedzieć. Oczywiście zawierają wiele witamin i minerałów, nie powinny znajdować się w jadłospisie osób na diecie. Fruktoza zawarta w owocach jest cukrem, który znacznie wolniej wchłania się przez organizm. Badania dowodzą, że zbyt duża ilość cukrów owocowych może prowadzić do otyłości. Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez owoców lub Ci, którzy mają ochotę na słodką przekąskę mogą sięgnąć po suszone owoce. To doskonała alternatywa w diecie, oczywiście pod warunkiem zachowani umiaru. Suszone owoce są kaloryczne, jednak przez mniejszą zawartość wody są skondensowanym źródłem witamin, minerałów (miedź, magnez, żelazo potas) oraz przeciwutleniaczy. Susz jest bogaty w błonnik oraz sorbilot, cukier powstający w wyniku redukcji fruktozy. Wspomaga procesy fermentacyjne w jelitach i ich perystaltykę. Dodatek suszonych owoców do posiłku pozwala na dłużej zaspokoić poczucie głodu. Owoce suszone posiadają niski indeks glikemiczny. Z powodzeniem można sięgać po takie owoce jak śliwki, morele, daktyle i rodzynki, które są pomocne w diecie odchudzających.