Wiosenne przetwory

Wiosna to czas kiedy można poszaleć w kuchni. Urodzaj warzyw i owoców w tym okresie mobilizuje do przygotowywania wiosennych przetworów. Składniki są dosyć tanie, więc wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i trochę chęci aby przygotować smakołyki. W długie zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż bułka z dżemem truskawkowym własnej produkcji. W okresie wiosennym, na przełomie maja i czerwca możecie przygotować w kuchni takie cudeńka jak dżemy z rabarbaru, truskawek czy czereśni, konfiturę z poziomek, buraków i migdałów oraz nalewkę z dzikiej róży. Po co w sezonie zimowym wydawać pieniądze na przetwory kupowane w supermarketach, skoro można rozkoszować się tymi wyciągniętymi z domowej spiżarni? Nasze przetwory z pewnością będą zdrowsze, wszak same mamy kontrolę nad ich składem. Dodatkowo dowolnie możemy żonglować składnikami i w zależności od tego ile cukru użyjemy otrzymamy mniej lub bardziej słodkie przetwory, które z pewnością zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających łasuchów.